Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt het ook op de fruitschaal bewaren maar dan is het minder lang houdbaar.

Exotisch fruit op de fruitschaal

Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).

Citrusfruit zoals sinaasappels

Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.

Ethyleen en rijping

Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.

Recepten met restjes fruit

Restjes fruit zijn lekker om zo op te eten, op brood of in de yoghurt. Andere mogelijkheden zijn:

Smoothie: pureer wat fruit in de blender met melk of yoghurt.
Yoghurtijsje: maak wat vruchten en yoghurt lekkere, gezonde ijsjes.
Pannenkoek: vul een volkoren pannenkoek met stukjes overrijp fruit.
Fruitsalade: doe stukjes fruit door de salade, of maak een fruitsalade.

[Bron: Voedingscentrum/Beeld: Pixabay]

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann