Gezondheid

Dit wil je weten over de meningokokken en DKTP-vaccins

Ben je ouder en heb je een uitnodiging ontvangen om je kind te laten vaccineren tegen Meningokokken en/of DKTP? Dan is het begrijpelijk dat je graag wil weten waar deze vaccinaties precies voor zijn en waarom ze aanbevolen worden voor jouw kinderen. In dit blog lees je alles wat je wil weten over deze vaccinaties. Je ontdekt onder meer waar deze vaccinaties je voor beschermen, wanneer je ze het beste kunt halen en hoe lang de vaccinaties je beschermen. Lees je mee?

 

Wat is een meningokokkenvaccin?

De meningokokken vaccinatie is een vaccinatie die je beschermt tegen de meningokokkenziekte, ofwel meningitis. Dit is een zeer ernstige ziekte die zich uit in een heftige hersenvliesontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die door veel mensen bij zich gedragen wordt, zonder dat zij hier zelf ziek van worden. De bacteriën kunnen van mens op mensen worden overgedragen door kleine druppeltjes die bijvoorbeeld vrijkomen bij het niezen. De eerste symptomen van de ziekte zijn een hoge koorts die snel opkomt, stijfheid van de nek en het verschijnen van kleine rode of paarse bultjes onder de huid, die je niet weg kunt drukken. Het ziekteverloop van meningokokken gaat snel, dus als je de symptomen opmerkt is het belangrijk dat je direct een dokter inschakelt. Het is mogelijk om je te beschermen tegen deze ziekte door je er tegen te laten vaccineren. Dit kun je doen met het vaccin voor meningokokken ACWY (sinds kort toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma) en meningokokken B. Voor reizen naar bijvoorbeeld Mekka is het vaccin voor meningokokken ACWY verplicht. Na 2 tot 4 prikken ben je volledig beschermd tegen de ziekte. 

Wat is het DKTP-vaccin? 

De DKTP prik beschermt kinderen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Het vaccin wordt toegediend aan kinderen totdat ze vier jaar oud zijn aan de hand van een vaststaand schema. De DKTP prik behoort bij het Rijksvaccinatieprogramma en je ontvangt dus vanzelf een uitnodiging om een afspraak in te plannen. Het DKTP vaccin wordt al gegeven in het eerste levensjaar van kinderen, omdat kinderen hier erg vatbaar voor zijn op jonge leeftijd. Daarnaast is een herhaalprik nodig omdat de afweer tegen de DKTP-ziektes in het vierde levensjaar van het kind weer is afgezwakt. De herhaalprik is alleen werkzaam als het kind voordat ze vier jaar oud worden de drie eerdere vaccinaties hebben gehad. Het vaccin wordt vervolgens nog een laatste keer toegediend als het kind negen jaar oud is, waarna het kind tien jaar is beschermd. Na iedere herhaalprik is hij/zij weer tien jaar beschermd.

Auteur

info@welkomlife.nl

Geef een reactie

Wat als ik geen hoesje heb?

23 februari 2022