Duurzaamheid

Hoe wapen je jezelf tegen de stijgende energieprijzen?

Het is gedurende het afgelopen jaar en de start van dit jaar een stuk duurder geworden om je huis te verwarmen. Ook het gebruik van stroom is een stuk duurder. Daarom is het van belang dat je eens gaat kijken wat je kunt doen om minder last te hebben van deze stijgende prijzen. Het is immers vervelend als je maandelijks misschien wel honderden euro’s meer kwijt bent aan je vaste lasten. De meeste mensen merken dit direct aan hoeveel geld zij maandelijks over kunnen houden. Gelukkig is het wel mogelijk om ervoor te zorgen dat deze maandelijkse uitgaven omlaag gaan. 

Minder stroom verbruiken

Natuurlijk vergt het wel een investering om de kosten van je energieverbruik omlaag te krijgen. Dat is logisch aangezien je niet vanzelf minder stroom en gas gaat verbruiken. Natuurlijk kun je er zelf voor proberen te zorgen dat je minder stroom en gas verbruikt. Bij veel mensen is dit zeker mogelijk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de televisie altijd uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt, de verwarming zo laag mogelijk te zetten en deze alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is. Ook is het van belang dat je de lampen altijd uit zet wanneer je deze niet echt nodig hebt. Daarnaast kun je dus ook je woning aanpassen.

Schaf zonnepanelen aan

Het kan ook een goed idee zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Dit zorgt er namelijk voor dat je een groot deel van de stroom die je verbruikt zelf op kunt wekken. Op dit moment is het nog zo dat je de stroom die je op het ene moment te veel opwekt aan het net kunt leveren en hierdoor korting krijgt op de stroom die je op een ander moment verbruikt. Dit zorgt ervoor dat er mensen zijn die helemaal geen kosten meer hebben voor hun energieverbruik. 

 

In de toekomst gaat het zo zijn dat de mensen met zonnepanelen huizen geen korting meer krijgen op de rest van de stroom wanneer zij overdag te veel stroom opwekken en ‘s nachts niets. Hierdoor is het verstandig om goed na te denken over op welk moment je gebruik maakt van de vaatwasser, de wasmachine en meer van dit soort apparaten. Deze verbruiken namelijk erg veel stroom en je kunt ze dan beter pas aanzetten als de zonnepanelen hun werk doen. 

Isoleer je huis

Ook is het verstandig om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Dit kan een vrij groot deel van je energieverbruik wegnemen aangezien het verwarmen van je woning hierdoor minder energie kost. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je woning beter te isoleren. Het is bijvoorbeeld een goed idee om op zoek te gaan naar glas wat beter isoleert dan je huidige ramen. Vaak komt er veel kou naar binnen via je ramen.

Auteur

info@welkomlife.nl

Geef een reactie

Een nette broek vinden

9 maart 2022