Wonen

Ga je een huis kopen? Dit moet je weten over de hypotheek 

Het kopen van een huis is een belangrijke mijlpaal in je leven. Het is niet alleen een heugelijke gebeurtenis, maar ook een proces waarbij je veel belangrijke keuzes moet maken. Zo kies je niet alleen voor een specifiek huis in een bepaalde plaats, maar sluit je ook een hypotheek af tegen voorwaarden waar je nog jarenlang mee te maken hebt. Het is dan ook erg belangrijk dat je een hypotheek afsluit met gunstige voorwaarden, waarbij je ook tijdens financieel slechtere periodes kunt blijven voldoen aan je verplichtingen. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek? Lees dan snel verder.

 

Bereken op tijd je maximale hypotheek 

Voordat je je gaat oriënteren op de aanschaf van een nieuw huis, is het handig dat je weet welke financiële mogelijkheden je hebt. Een slimme manier waarop je dit kunt ontdekken, is je maximale hypotheek berekenen. Zo krijg je een duidelijk beeld van welke huizen binnen je budget vallen. 

Leen nooit het maximale hypotheekbedrag

Een andere belangrijk aandachtspunt is het hypotheekbedrag dat je daadwerkelijk afneemt. Het kan verleidelijk zijn om het hoogst mogelijke bedrag te lenen om zo het mooiste huis te kunnen kopen op de best mogelijke locatie. Toch is het verstandig om niet het maximale hypotheekbedrag te lenen. Hiermee voorkom je dat je later tegen grote problemen aanloopt, omdat je na een financiële tegenvaller niet meer aan je maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. Ga dus verstandig om met het hypotheekbedrag en reken jezelf niet al te rijk bij het zien van het maximale bedrag. 

Kijk niet alleen naar de rente 

De hypotheekrente is een belangrijk onderdeel van de voorwaarden van de hypotheek, maar het is niet het enige belangrijke aandachtspunt van de hypotheekvoorwaarden. Zo is het ook belangrijk dat je nagaat welke extra voorwaarden er hangen aan een langere of kortere rentevaste periode, hoeveel je boetevrij kunt aflossen en wat de gevolgen zijn van een verhuizing gedurende de rentevaste periode. Controleer ook met welke risico’s je nabestaanden te maken krijgen bij het overlijden van jou als bewoner. 

 

Win onafhankelijk advies in

Hoewel je via online zoekmachines veel informatie kunt vinden over verschillende hypotheken, de aangeboden rentes en de bijbehorende voorwaarden, kun je nog altijd veel baat hebben bij onafhankelijk advies van een deskundig hypotheekadviseur. Deze adviseur kan je namelijk wijzen op kleine lettertjes, addertjes onder het gras en handige trucs om een meer voordelige hypotheek af te kunnen sluiten.

Auteur

info@welkomlife.nl

Geef een antwoord